Gradjanska Unija / Misija - Vizija


GRADJANSKA UNIJA - izgradimo gradjansko drustvo po meri svih nas, u kome svi gradjani imaju jednake mogucnosti, jednaka prava i jednake duznosti.
Beograd nije London, Srbija nije Engleska, Beograd i netreba biti London, niti Srbija da bude Engleska, Beograd je Beograd, Srbija je Srbija, ali, Gradjanska Srbija, sa istim principima, sa slicnim nacinom zivota, sa istim pravima, sa istim duznostima, uz postovanje Evropskih vrednosti, ali i nase tradicije i kulture.
Stvorimo od Srbije Gradjansku, Evropsku Srbiju.
To mozemo samo zajedno
- pridruzite nam se .

www.gradjanskaunija.org

недеља, 20. јануар 2019.

Dobra  komunikacija  za  bolju  buducnost

Verovatno nepostoji potpuno ispravna definicija za pojam Gradjansko drustvo, ali je nesporno da se pojam Gradjansko drustvo odnosi na totalitet dobrovoljnih, neprofitnih, gradjanskih i socijalnih organizacija i institucija koje su osnovane gradjanskom inicijativom bez ucesca drzavnih struktura (ili bi tako bar trebalo biti), a kao suprotnost drzavnim strukturama ali i ustanovljenim pravilima trzista ili interesnim grupama bile one ekonomske, politicke, familijarne …

Gradjansko drustvo afirmise gradjane na kolektivne akcije, a kojima se afirmisu zajednicke vrednosti koje drzavni sistemi ne podrzavaju ili ne podrzavaju ili im ne daju na znacaju u dovoljnoj meri.

Stub Gradjanskog drustva su nevladine organizacije, grupe, unije, sindikati ili koalicije istih, a kao svesnija, otvorenija forma delovanja od samog drzavnog sistema koji iz mnogo razloga je daleko zatvoreniji i sporiji kada su u pitanju reakcije na potrebe gradjana jedne zajednice, a zbog same komplikovane forme drzavnih sistema i sporosti procesa za bilo kakve promene u njima.

Zbog toga je vrlo bitna saradnja drzave sa organizcijama Gradjanskog drustva, koje su u svim razvijenim drustvima stub, koji omogucuje brzu i bolju reakciju po deafultu sporog, drzavnog mehanizma na potrebe gradjana.

Gradjansko drustvo i organizacije ove sfere ne treba gledati kao na “kriticara vlasti” (a, sto je na Balkanu “normalno” vec decenijama) vec kao vezu i model za direktan kontakt drzavnog sistema i gradjana, a sto je u obostranom interesu i drzave i gradjana, a dobra komunikacija izmedju ove dve sfere je uslov za napredak drzave, a sve u cilju boljih ispunjenja potreba gradjana.

Naravno, bitno je da Civilno drustvo svake zajednice ostane autonomna sfera koju ne nadzire drzava. Smisao Civilnog drustva je da deluje u oblastima vaninstitucijalnih aktivnosti a, sto je moguce samo uz otvoreno drustvo zasnovano na vladavini prava, toleranciji i slobodi kretanja ideja.
Polazna tacka i glavni pokretac su sami gradjanini, koji razvojom Civilnog drustva se organizuju stvaranjem razlicitih oblika nevladinih organizacija.


G.U. / D.V.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.