Gradjanska Unija / Misija - Vizija


GRADJANSKA UNIJA - izgradimo gradjansko drustvo po meri svih nas, u kome svi gradjani imaju jednake mogucnosti, jednaka prava i jednake duznosti.
Beograd nije London, Srbija nije Engleska, Beograd i netreba biti London, niti Srbija da bude Engleska, Beograd je Beograd, Srbija je Srbija, ali, Gradjanska Srbija, sa istim principima, sa slicnim nacinom zivota, sa istim pravima, sa istim duznostima, uz postovanje Evropskih vrednosti, ali i nase tradicije i kulture.
Stvorimo od Srbije Gradjansku, Evropsku Srbiju.
To mozemo samo zajedno
- pridruzite nam se .

www.gradjanskaunija.org

недеља, 4. новембар 2018.

Sunce tudjeg neba

Mnogi globalni ekonomski a, u direktnoj vezi s tim i migracijski tokovi su nastali planom jakih interesnih grupacija ili su jednostavno tok dugogodisnje inercije, ma da su kod ekonomskih strucnjaka misljenja podeljena kada je u pitanju teorija “inercije”.

U svakom slucaju, dok svest pojedinca ali i “malih” drzava je okrenuta ka ovakvim procesima iz ugla “nemog posmatraca”, mi kao gradjani, moramo se prilagodjavati takvim tokovima, ali i truditi se da prevazidjemo prvo kao pojedinci, a zatim i kao zajednica takav pogled.

Na svetskoj ekonomsko – politickoj sceni, realno, ne postoje veliki i mali. Mnogim, narocito ekonomskim pravcima kretanja svetske ekonomije , a koji direktno uticu na sve ostalo, pa i na migracijske tokove, ne upravljaju “velike drzave”, vec interesne grupacije, pa cak i pojedinci - “um caruje, snaga klade valja”. Svako od nas, a narocito drustvo kao celina jedne oblasti, drzave, regiona , moze mnogo vise uticati na kvalitet svog zivota i na tekuce ekonomsko – politicke – migracijske tokove koji su prisutni u jednoj sredini, jer, na svaku specificnu pojavu iz oblasti ekonomije, politike, migracija treba brzo reagovati uz detaljnu analizu iz najjednostavnijeg razloga sto uglavnom dugorocne posledice budu katastrofalne, dok kratkorocno posmatrano ponekad su “planirani” tokovi ove vrste toliko dobro osmisljeni da posmatracu izgledaju cak i pozitino.

Generalni problem gradjana u celom svetu, je opste razmisljanje pojedinca “sta ja tu mogu”, problem drustva je podsvesno razmisljanje “moze biti i gore , dobro je”, a u slucaju nase Srbije, dok je svest gradjana u ovom pogledu takva, dok nemo gledamo mnoge trenutne procese od pravca demografske strukture, migracijskim procesa samim tim i ekonomskim resursima pa i u pogledu radne snage , a koja je uslov za jaku privredu proizvodno orijentisane ekonomije, u vrlo bliskoj buducnosti, ne pricamo o periodu od nekoliko vekova, vec o relativno kratkim vremenskim periodima od samo 15-20 godina, klizimo ka najrealnijoj “kataklizmi” ekonomije, demografije i drustva kao celine. I ponovo, osvrnucemo se na osnovu i apsolutni, koren problema: “... pa sve ja to znam, ali sta ja tu mogu, nemogu ja stati na granice i ne dozvoljavati mladima da odlaze u neke razvijenije ekonomije ili stvoriti novih par miliona dece, ili dovesti ekonomiju na visi nivo, povecati proizvodnju i upetostruciti izvoz ...” , medjutim, realnost je drugacija, i samo aktivacijom prvo pojedinca, pa zatim drustvenih grupa u pravcu bolje buducnosti – mozemo promeniti ili bar ublaziti sadasnje negativne tokove.

G.U. - D.V.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.