Gradjanska Unija / Misija - Vizija


GRADJANSKA UNIJA - izgradimo gradjansko drustvo po meri svih nas, u kome svi gradjani imaju jednake mogucnosti, jednaka prava i jednake duznosti.
Beograd nije London, Srbija nije Engleska, Beograd i netreba biti London, niti Srbija da bude Engleska, Beograd je Beograd, Srbija je Srbija, ali, Gradjanska Srbija, sa istim principima, sa slicnim nacinom zivota, sa istim pravima, sa istim duznostima, uz postovanje Evropskih vrednosti, ali i nase tradicije i kulture.
Stvorimo od Srbije Gradjansku, Evropsku Srbiju.
To mozemo samo zajedno
- pridruzite nam se .

www.gradjanskaunija.org

петак, 27. април 2018.

Pojedinac kao pokretac

Politikologija kao nauka i bavljenje politikom ali i angazovanje kroz rad gradjanskih organizacija je po deafultu, uvek namenjena “tamo nekom drugom”, a ne nama, i zbog takvog stava, celo drustvo tone sve dublje u ustajalu zabokrecinu srpske gradjanske i politicke scene.
Pojavi se tu i tamo poneki clanak na ovu temu, ali uvek je zakljucak da se radi o “globalnom problemu” koji je problem cele Evrope (neangazovanje mladih u politickim i gradjanskim procesima). Sama rec politika je rec koja odbija mladju populaciju. Pominjanje gradjanskih organizacija budi secanja na neka (nadamo se davna vremena) kada je rec “gradjansko angazovanje” znacilo “angazovanje protiv drzave”odnosno, protiv vlasti, ali istina je sasvim drugacija, gradjanske organizacije u svim uredjenim drustvima su partner vlasti , koje su veza izmedju gradjana i vlasti i bez kojih se savremeno organizovano drustvo nemoze ni zamisliti.
Politicko i gradjansko obrazovanje je vrlo vazno i ima nekoliko vrlo bitnih zadataka. Prvi je sticanje elementarnih znanja o politici i gradjanskom drustvu, politickim akterima, procesima sa ciljem posedovanja osnovnih informacija o fenomenu politike i uticaju gradjanskog drustva na politiku. Drugi zadatak je razvoj gradjanskih vrednosti, politicke kulture, razumevanje pojma demokratije. Treci zadatak dolazi u fazi potpunog razumevanja predhodne dve faze i podrazumeva osposobljenost za aktivno ucesce pojedinca u gradjanskim ali i politickim procesima.
Sticanje znanja , vestina ali i njihovo razvijanje je vrlo vazno, prvenstveno za mlade koji moraju izaci iz stanja pogleda na politiku i tokove u gradjanskom drustvu iz ugla totalnog nepoverenja u politcke i gradjanske tokove sa preduverenjem da “ja nista nemogu promeniti”.
Osnovno je, da mladi shvate da svaki pojedinac, moze biti pokretac ili deo pokretackog tima koji ce ovo drustvo u gradjanskom i politickom smislu pokrenuti u pravcu koji ima za cilj, bolji zivot svih nas sada ali i buducih generacija.

G.U. / D.V.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.